Υπογράφηκε η σύμβαση του έργου «Ανάπλαση πλατείας οικισμού Φαναρίου»

Υπογράφηκε σήμερα το πρωί στο Γραφείο Δημάρχου Κομοτηνής η σύμβαση του έργου «ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ ΚΑΙ ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΤΗΣ ΕΛΚΥΣΤΙΚΟΤΗΤΑΣ ΚΑΙ ΠΡΟΣΒΑΣΙΜΟΤΗΤΑΣ ΤΟΥ ΚΟΙΝΟΧΡΗΣΤΟΥ ΧΩΡΟΥ ΣΤΟΝ ΟΙΚΙΣΜΟ ΦΑΝΑΡΙΟΥ», ύψους 385.889,54 ευρώ, συμπεριλαμβανομένου του Φ.Π.Α, από τον Δήμαρχο Κομοτηνής, Ιωάννη Γκαράνη και την ανάδοχο, Αικατερίνη Πουρνάρα – Παξινού, παρουσία του Αντιδημάρχου Έργων, Προγραμματισμού, Πολεοδομίας και Χωροταξικού Σχεδιασμού, Δημήτρη Καρασταύρου και της Προϊσταμένης της Διεύθυνσης Τεχνικών Υπηρεσιών, Δέσποινας Πάσσου.

Το έργο χρηματοδοτείται από ίδιους πόρους του Δήμου Κομοτηνής και από το Πράσινο Ταμείο και ο  χρονικός ορίζοντας ολοκλήρωσής του είναι 12 μήνες, από σήμερα.

Σκοπός της μελέτης είναι η λειτουργική και αισθητική αναβάθμιση της κεντρικής πλατείας δίπλα στο λιμάνι του Φαναρίου, έτσι ώστε να διευκολύνεται κάθε είδους δραστηριότητα παρέχοντας άνετη πρόσβαση  και ασφάλεια στους χρήστες της.

Πιο συγκεκριμένα, οι στόχοι σχεδιασμού της πλατείας είναι:

·         Η περιμετρική πρόσβαση στην πλατεία από όλους τους πολίτες.

·         Η πρόσβαση σε ΑΜΕΑ,  τόσο στο κεντρικό κομμάτι της πλατείας όσο και στις διαμορφωμένες επιφάνειες που βρίσκονται σε διάφορα επίπεδα λόγω της υψομετρικής διαφοράς.

·         Η δημιουργία χώρων επισκέψιμων και «ανοικτών» προς τους κατοίκους στο πλαίσιο της συναναστροφής στον δημόσιο χώρο.

·         Η δημιουργία χώρων «προστατευμένων» από την περιμετρική κυκλοφορία οχημάτων, όπου αυτό είναι εφικτό.

·         Η δημιουργία μόνιμων χώρων αναψυχής και πραγματοποίησης εκδηλώσεων ως μέσο ανάδειξης της πολιτιστικής και τουριστικής  κουλτούρας της περιοχής.

Ο Δήμαρχος Κομοτηνής Ιωάννης Γκαράνης δήλωσε: «Υπογράφουμε σήμερα ένα σημαντικό έργο υποδομής για τη ναυαρχίδα του τουρισμού του Δήμου Κομοτηνής, το Φανάρι, φροντίζοντας αρχικά τη βελτίωση της καθημερινότητας των κατοίκων του οικισμού και δευτερευόντως των χιλιάδων -κατά τους θερινούς μήνες- επισκεπτών.  

Δίνουμε έμφαση στην προσβασιμότητα των ατόμων με αναπηρία, των ηλικιωμένων και των μικρών παιδιών. Το ερχόμενο καλοκαίρι κάτοικοι και επισκέπτες θα απολαμβάνουν μια σύγχρονη πλατεία, προσαρμοσμένη αισθητικά με το φυσικό περιβάλλον της θάλασσας, ταυτόχρονα φιλόξενη, όπως και οι κάτοικοι του Φαναρίου».